Caféer

Efter en promenad bland alla gamla byggnader och vindlande kullerstensgator i Gamla stan är det perfekt att slå sig ner en stund för en kopp kaffe och något att äta. Här tipsar vi om några caféer i Gamla stan som är väl värda ett besök.

Café Gråmunken

En klassiker bland caféer i Gamla stan är Café Gråmunken. Det är ett café med gamla anor som är inrymt i en byggnad med många år på nacken. Atmosfären är lugn, mysig och stillsam. Det är mörkt och inredningen är spartansk, men trots detta är stämningen mysig i den vackra källarvalvslokalen. Det finns pajer, piroger, mackor, soppor och sallader för den mer hungrige. För den sötsugne finns kakor och bakelser. Dessutom bör man inte missa Café Gråmunkens specialitet – Sachertårtan!

Adress: Västerlånggatan 18.

Ben & Jerrys

De flesta har nog hört talas om eller provsmakat den lyxiga Ben & Jerrys glassen. Är man glassälskare kan man ta det ett steg längre och besöka caféet Ben & Jerrys. Där kan man välja mellan 24 olika glassmaker. Dessutom finns bland annat våfflor, olika amerikanska bakverk, milkshake och hotshake. Ett minus för att lokalen är relativt liten med få sittplatser, men som glassälskare har man trots allt hamnat i eldoradot.

Adress: Västerlånggatan 41.

Café Sten Sture

Café Sten Sture är ett medeltida café som ligger i närheten av Stortorget och Storkyrkan.cafe i gamla stan Ursprungligen har byggnaden använts som fängelse. Idag är det alltså ett café inrymt i ett grottliknande utrymme med plats för 120 gäster. Det är trångt och gemytligt med massor av små gångar. Något som är unikt för Café Sten Sture är att de endast accepterar kontanter som betalmedel, vilket kan vara bra att vara förberedd på. De har bakverk, småkakor och luncher.

Adress: Trångsund 10.

Grillska Huset

Grillska Husets café är ett väldigt populärt café i Gamla stan. De serverar framförallt väldigt goda mackor som dessutom finns att välja bland i flera olika storlekar. Dessutom har de stora, goda bakverk att njuta av. Själva lokalen är lite omysig, men den är rymlig. På sommaren kan man sitta utomhus eftersom de har uteservering på gården sommartid. Något som inte så många vet om är att de också har en takterrass som är lite svår att hitta till. Men om man väl finner den så får man en makalös utsikt och en härlig fikastund.

Adress: Stortorget 3.