Promenad runt Gamla stan

På de vindlande kullerstensgatorna i Gamla stan har Stockholmarna promenerat runt i hela 750 år. På den tiden fanns bara landsbygd och vatten runt omkring. Nu är tiderna annorlunda, men historiens vingslag lever kvar. En promenad runt Gamla stan är ett måste för Stockholmsturister. På så sätt får man också se Gamla stans alla sevärdheter. Här tipsar vi om ett promenadstråk som rymmer några av de mest sevärda platserna och byggnaderna i Gamla stan.

Från riksdagens arbetsplats till monarkins residens

Riksdagshuset är bra utgångspunkt.hotell Gamla Stan Där håller Sveriges riksdag till och har så gjort ända sedan huset byggdes mellan 1897 och 1905. Riksdagshuset ligger på Helgesandsholmen och själva byggnaden är en sevärdhet i sig där den ligger strax intill vattnet. Nästa anhalt är Stockholms slott, som är Kungens officiella residens. Slottet är uppfört i en barockstil och utseendet påminner om ett romerskt palats.

Storkyrkan och Österlånggatan

Storkyrkan ligger bara ett stenkast från Stockholms slott och är en turistattraktion som är svår att missa. Själva kyrkan är nämligen placerad på den högsta platån i Gamla stan. Storkyrkan uppfördes under Birger Jarls tid på 1200-talet och den är därför Stockholms äldsta församlingskyrka. Inne i Storkyrkan står en träskulptur av Sankt Göran och Draken. Den statyn beställdes av Sten Sture den äldre, för att han skulle bli ihågkommen som en Sankt Göran som räddade Stockholm från danskarna (drakarna). En bronskopia av denna staty står på Köpmantorget vid Österlånggatan i Gamla stan och den kan man skåda medan man promenerar vidare mot Järntorget. Österlånggatan leder hela vägen fram mot Järntorget och längs vägen ligger flera konstgallerier och mysiga caféer. Där hittar man också Sveriges äldsta krog, vilken är Gyldene Freden, där man kunnat njuta av god mat och dryck i närmare 300 år.

 

Från Järntorget till Stortorget

Järntorget var förr i tiden en livlig handelsplats, vilket inte är så konstigt med tanke på det strategiska läget till Mälaren och Saltsjön. Där finns bland annat Sundbergs konditori som har anor ända från 1785. Från Järntorget utgår också det välkända turiststråket Västerlånggatan. Precis där Västerlånggatan har startat vid Järntorget ligger också Mårten Trotzigs gränd som är den allra smalaste gatan i Stockholm. Stortorget är Stockholms äldsta torg och det var där Stockholms blodbad ägde rum 1520. Därefter kan man gå vidare och avsluta sin promenad vid Riddarhuset, som anses vara Stockholms vackraste byggnad.