Sevärdheter

Gamla stan i Stockholm är en av Europas största och bäst bevarade stadskärnor från Medeltiden. Vill man se många sevärdheter bör man bege sig hit, för det är inte för intet som Gamla stan är en av Stockholms främsta attraktioner. För att bäst kunna se och uppleva Gamla stan och alla dess vackra byggnader och kullerstensgränder bör man promenera runt. Här tipsar vi om några av alla de sevärdheter som du kan se under en promenad i Gamla stan.

Ett av världens största slott

Kungliga slottet är förstås ett måste för den som vill titta på sevärdheter i Gamla stan.sevärdhet i Gamla Stan Det är kungafamiljens bostadshus och arbetsplats. Men inte nog med det, det är också ett av världens största slott. Det finns fler än 600 rum i slottet. Det finns både representationsvåningar och bostadsvåningar. Det finns också flertalet museer på slottet, så som Livrustkammaren som visar upp kungliga dräkter och rustningar. Något som inte bör missas är vaktparaden, högvakten och den dagliga vaktavlösningen.

Stadens äldsta torg

Stortorget är Stockholms äldsta torg och det som förr var stadens centrala punkt. Från detta torg går bland annat Köpmansgatan som är Stockholms äldsta gata. Apropå gator bör man försöka leta rätt på Mårten Trotzigs gränd. Den är svår att hitta, men värd ett besök eftersom det är Gamla stans och Stockholms smalaste gränd. På det smalaste stället är den bara 90 centimeter bred! Det finns flera vackra kyrkor i Gamla stan. En av de som är mest besöksvärda är Storkyrkan, vilken också är Sveriges nationalkatedral. Missa inte heller alla museer som är belägna i Gamla stan och som berättar ännu mer om en svunnen tid.

Mysiga butiker och caféer

När man är på besök i Gamla stan bör man inte missa att ta en titt i några av de mysiga butiker som är inrymda här och där längs kullerstensgatorna. Framförallt kan man hitta konsthantverk, antikviteter, souvenirer och kuriosa i Gamla stan. Dessutom ligger caféerna och restaurangerna tätt och letar du boende så rekommenderar vi att du även överväger att boka hotell på Södermalm. Många av dem ligger belägna i gamla mysiga hus, kanske med källarvalv eller med uteserveringar på gården eller på någon takterrass med utsikt över den vackra stadsdelen och resten av huvudstaden.

Riddarholmen

Efter att ha promenerat runt i Gamla stan bör man också ta en tur till intilliggande Riddarholmen, där bland annat Riddarholmskyrkan ligger. Det är en kunglig begravningskyrka som ursprungligen byggdes som ett Franciskanerkloster för de så kallade gråbrödramunkarna redan under 1200-talet.